Jdi na obsah Jdi na menu

Velikonoční perníčky zdobené polevou

13. 4. 2017

P E R N Í Č K Y    V E L I K O N O Č N Í

recept a fotografie dodala Veronika B., Chodov

 

INGREDIENCE: 20 dkg medu, 20 dkg cukru krystalu, 10 dkg mletých mandlí, 15 dkg Hery, 50 dkg hladké mouky, 1 lžíce kakaa (pokud chcete těsto světlejší, stačí 1 lžička), 2 lžíce rumu, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky skořice, 2 lžičky perníkového koření, citronová kůra a 1 celé vejce + 1 celé vejce na potření hotových perníčků.

 

POSTUP:
•    med, cukr a tuk vetkneme do hrnce a zahříváme opatrně tak dlouho, až se vše rozpustí
•    necháme vychladnout, přidáme rum, citronovou kůru a 1 vejce
•    do mouky zamícháme sodu, koření, mandle a kakao a postupně zapracujeme vychladlou směs (doporučuju míchat v míse a nakonec zpracovat rukama taky v míse – na vále se lepí a mizerně to jde odstranit)
•    těsto nemá být tuhé, ještě do druhého dne ztuhne
•    zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat přes noc
•    aby se těsto dobře rozválelo, tak si na linku dáme potravinářskou fólii dostatečně velkou, posypeme lehce moukou, na ní dáme 1/4 těsta, přikryjeme další fólií a rozválíme na tenký plát (na vále se spotřebuje moc mouky, pod fólií se těsto dobře rozválí a hlavně po ukončení akce, fólii vyhodíme a máme uklizeno)
•    na plech dáme pečící papír a klademe vykrojené perníčky, radši dál od sebe (trošku se rozpečou)
•    troubu předehřejeme a pečeme zvolna na 160 stupňů
•    po upečení ještě horké potřeme rozšlehaným vejcem  

 

POLEVA (tak jak jí dělají odborníci)
•    prosejeme si přibližně 20 dkg moučkového cukru
•    do misky dáme bílek z jednoho vejce, přidáme lžičku prosátého cukru a krouživým pohybem pomalu vymícháváme malou lžičkou. Když je cukr zapracovaný do bílku, přidáme další lžičku a takhle postupujeme tak dlouho, až je poleva dostatečně hustá.  Vymíchávat musíme pomalu, aby se do polevy nedostával vzduch. Je to práce pro vrahy a divoženky (ze začátku vypadá bílek s trochou cukru dost nechutně a špatně se to spojuje, ale nezoufejte).
•    když poleva houstne, pro kontrolu nabereme trochu na lžičku a když nezteče, ale visí jako krápník na lžičce, dílo se zadařilo a je hotovo
•    na zdobení používáme malinké igelitové sáčky na zipy (přibližně 5 cm velké - k dostání v papírnictví), kde opatrně ustřihneme jeden roh (nesmí být moc velká dírka - nutno vyzkoušet)
•    do sáčku dáme malé množství polevy, zavřeme a pak už to chce jenom trpělivost a fantazii na zdobení


Odborníci radí: sáček s polevou přitisknout  na perníček, vytlačit  malou  tečku, vytáhnout z ní proužek do výšky asi 5ti cm a z výšky pokládat na perníček příslušné ornamenty.

Podotýkám, že takhle zdobit může jenom pánbůh a nebo někdo s letitou praxí. Já jsem celá léta zdobila párátkem a byla to teda práce úděsná a hlavně zdlouhavá. Najela jsem na rady odborníků a ze začátku mi to moc nešlo, ale každý další rok se to lepší, tak nezoufejte.
•    pokud vám nestačí bílá poleva a chcete si trošku zařádit s barvama, zakupte potravinářské barvy, oddělte malé množství polevy, přidejte na špičku nože barvu a vymíchejte.
•    při zdobení si polevu zakrývejte igelitem, aby neokorala


Dobrá rada nakonec:
Pro zdobení se vyzbrojte velkou trpělivostí a dostatečným množstvím alkoholu, budete oboje potřebovat!!

velikonocni-pernicky.jpg pernicky-velikonocni.jpg

velikonocni-pernicky-zdobene.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář