Jdi na obsah Jdi na menu

Valašské koláče - Frgále

7. 2. 2017

VALAŠSKÉ KOLÁČE (frgále)


INGREDIENCE: 250g polohrubé mouky, 3 lžíce moučkového cukru, 6 lžic rozpuštěného másla nebo tuku, 20g droždí, asi 2dl mléka, 1 žloutek, sůl, citrónová kůra, přířez alobalu, tuk na potření alobalu, 1/2 žloutku na potření koláče


NÁPLŇ: asi 400g hruškových, jablkových nebo švestkových povidel, podle potřeby cukr, špetka hřebíčku nebo skořice


NA DROBENKU: 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce moučkového cukru, 60g tuhého másla


NA DOHOTOVENÍ KOLÁČE: ½ lžíce slivovice nebo 1 lžíce rumu, kousek čerstvého másla


POSTUP: Z droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a poloviny mléka umícháme kvásek a necháme jej vykynout. Pak zaděláme těsto o něco měkčí než na buchty a necháme je vykynout. Ze svačinového papíru nebo alobalu vystřihneme kruh asi 40cm v průměru, položíme na plech a pomastíme. Vykynuté těsto trochu propracujeme rukama, dáme na připravený papír a po chvíli je vlhkýma rukama roztlačíme a vytáhneme až ke kraji. Placka těsta musí být dost tenká. Okraje koláče rukama trochu zvedneme. Koláč potřeme náplní, posypeme drobenkou, necháme dokynout a okraj potřeme rozmíchaným žloutkem. Koláč pečeme prudčeji v dobře vyhřáté troubě. Upečený koláč potřeme ihned na okraji máslem a vychladlý pokropíme rumem nebo slivovicí a pokapeme trochou rozpuštěného másla tak, aby se utvořila malá očka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář