Jdi na obsah Jdi na menu

Tvarohové řezy s ořechovou krustou a jahodami

20. 3. 2011

 

INGREDIENCE:
500 g lučiny, 500 g žervé sýru, 7,5 dl sladké smetany, 2 dl zakysané smetany, 6 vanilkových cukrů, 1 dl rumu, 1 dl Amaretta, vanilková esence na ochucení, sůl a 4 plátky želatiny.
Jahodový pruh: 300 g jahod, 100 g cukru, 3 dl jahodového džusu nebo šťávy. (Na pruh nemusíme použít jen jahody, ale také borůvky, maliny nebo ovoce dle sezóny.
Krusta: 200 g medu, 100 g drcených vlašských ořechů, 50 g sezamu a 30 g drcených piškotů.
POSTUP:
Tvarohový pruh:
Vanilkový cukr ušleháme se špetkou soli, lučinou, zakysanou smetanou a žervé na velmi hladkou hmotu. Směs pak dochutíme Amarettem, rumem a vanilkovou esencí.
Ořechová krusta:
Med zahřejeme na pánvičce, přidáme ořechy a sezam. Směs se míchá tak dlouho, dokud se nespojí. Pokud se stane, že by byla řídká, je třeba ji zahustit piškoty (rozdrcenými).
Do hranaté formy rozprostřeme alobal a na dno rozetřeme ořechovou krustu. Necháme vychladit.
A pozor, moje oblíbená želatina :D
Podle návodu na obalu připravíme želatinu a tu si rozdělíme na tři díly. Jednu třetinu pozvolna vmícháme do poloviny tvarohové směsi, rozetřeme ji na ořechovou krustu a necháme v chladu ztuhnout.
Jahodový pruh:
Mezi tuhnutím si připravíme jahody. Ty si zahřejeme na 50°C, přidáme cukr a druhou třetinu želatiny.
Tuto směs pak rozetřeme do formy na tvarohovou vrstvu a posypeme ji nakrájenými jahodami.
Opět necháme v lednici zatuhnout.
Do zbylé části tvarohové hmoty vmícháme poslední třetinu želatiny a rozetřeme ji na jahody. Uhladíme si a necháme zatuhnout v lednici.
Na druhý den můžeme servírovat. Stačí jen vyklopit z formy.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář