Jdi na obsah Jdi na menu

Svatební koláčky

6. 3. 2011

 

INGREDIENCE:
80 g droždí, 100 ml mléka na kvásek, 200 g pískového cukru, 750 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 250 g tuku, vanilkový cukr, 4 žloutky, 250 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce rumu, šťáva a kůra z jednoho citrónu, sůl, žloutek a trochu mléka na potření.
POSTUP:
Připravíme si kvásek a to z rozdrobeného droždí, vlažného mléka, lžíce cukru a lžíce hladké mouky.
Změklý tuk zpěníme s pískovým a vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a našleháme. Vmícháme kvásek, smetanu, rum, šťávu a nastrouhanou kůru z citrónu, sůl, trochu mléka a vypracujeme vláčné těsto a dáme ho vykynout.
Z kousků těsta utvoříme kuličky, urovnáme je na plech, který si vyložíme papírem na pečení a do každé kuličky uděláme důlek, který naplníme nádivkou.
Okraje potřeme rozšlehaným žloutkem, vložíme do předehřáté trouby a upečeme dorůžova.
 
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
INGREDIENCE:
500 g měkkého tvarohu, 100 g pískového cukru, vanilkový cukr, 2 vejce, 2 lžíce pudinkového prášku, citrónová kůra a rozinky. (pudinkový prášek nemusíte dávat).
POSTUP:
Měkký tvaroh smícháme s pískovým a vanilkovým cukrem. Přidáme pudinkový prášek, žloutky, kůru a omyté rozinky. Tvarohovou náplň si zjemníme pevně ušlehaným sněhem.
 
MAKOVÁ NÁPLŇ
INGREDIENCE:
250 g mletého máku, 250 ml mléka, 60 g pískového cukru, lžíce medu, lžíce rumu, špetka mleté skořice a strouhaný perník na zahuštění.
POSTUP:
Mletý mák uvaříme v mléce s cukrem a medem. Přidáme rum, skořici a zahustíme nastrouhaným perníkem.
 
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
INGREDIENCE:
200 g vlašských ořechů, 80 g pískového cukru, vanilkový cukr, 125 ml mléka, špetka skořice a citrónová šťáva.
POSTUP:
Nastrouhané ořechy smícháme s pískovým a vanilkovým cukrem, horkým mlékem, skořicí a citrónovou šťávou.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

akmam - ---

6. 3. 2011 14:17

jo jo

Amy - Re: ---

6. 3. 2011 19:46

Pudink - puding, prostě ten prášek nebrat :D