Jdi na obsah Jdi na menu

LITÝ OVOCNÝ KOLÁČ

7. 2. 2017

LITÝ OVOCNÝ KOLÁČ 
(borůvkový, malinový, ostružinový, rybízový, třešňový a podobně)


INGREDIENCE:  500g polohrubé mouky, 80g  cukru, 4 lžíce oleje, 1 vejce, 30g droždí, 1/4 l až 1/3l, mléka, sůl, tuk na plech, asi 1,5kg  ovoce.


NA DROBENKU : 80g moučkového cukru, 160g másla nebo tuku, 250g hladké mouky.


POSTUP: Droždí rozmícháme se lžící cukru, 2 lžícemi mouky a trochou vlažného mléka a necháme kynout. Mouku prosejeme do mísy,  přidáme cukr, sůl, vejce rozkvedlané s olejem, vykynutý kvásek  a zbývajícím mlékem zaděláme dosti řídké těsto. Přikryté necháme vykynout. Zatím vymastíme plech, přebereme, omyjeme a necháme okapat ovoce a připravíme drobenku. Hladkou mouku prosejeme do mísy, přimícháme prosátý cukr, tuk nebo máslo a směs zpracováváme rukama (mneme) tak dlouho, až se začnou tvořit hrudky. Vykynuté těsto nalijeme v tenké vrstvě na vymaštěný plech s vyšším okrajem, klademe je ovocem a posypeme drobenkou a necháme ještě chvíli kynout. Koláč pečeme v dobře vyhřáté troubě do růžova. Upečený, prochladlý rozkrájíme a posypeme vanilkovým cukrem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář