Jdi na obsah Jdi na menu

Domácí šunka z šunkovaru

1. 1. 2013

 

FOTO A TVORBA: Yvona Z. N.

Domácí šunka

1 kg kuřecího, krůtího nebo libového vepřového nakrájet na kostky 1 cm. Přidat 1 dl studené vody, 25 g soli, 1 čl cukru, 1 čl mleté papriky a 2 stroužky česneku. Míchat 10 minut ručním šlehačem s hákama, čímž se naruší struktura masa a krásně se to pak při vaření spojí. Nechat v lednici 48 hodin a znovu míchat 5 minut šlehačem.


Pokud máte šunkovar, vložte do něho mikroténový sáček a naplňte ho masem, které budete něčím pěchovat, aby tam nebyly vzduchové bubliny.

Já používám malou zavařovačku od marmelády.

Sáček uzavřete zakroucením a zavřete šunkovar. Kdo nemá šunkovar, může plnit do střev na tlačenku.


Vařit 1,5 hodiny při 80°C, nechat vychladnout a pak teprve otevřít šunkovar.

domaci-sunka-z-sunkovaru.jpg

Na fotce to má divnou barvu a vypadá to jako syrové, ale je to měkkounké libové masíčko.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář