Jdi na obsah Jdi na menu

Obrácený jablečný koláč ke kávičce

13. 1. 2013

 

FOTO A TVORBA: Eva K. N. -  Most

Obrácený jablečný koláč


INGREDIENCE (na 1 plech): 4 žloutky, 4 bílky, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 dl vody, 1 dl oleje, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, špetku soli, 1 lžíci kakaa a tuk na vymazání.


Na vrstvu z jablek budeme potřebovat: cca 1 kg jablek, záleží na chuti jablíček, pokud jsou kyselejší, můžete přidat asi 100 g krupicového cukru a 2 lžíce mleté skořice.


Na krém a zdobení potřebujeme: 4 dl vody, 1,5 vanilkového pudinku v prášku, 100 g cukru krupice a 250 g másla.


Troubu zapneme na 180 stupňů a pustíme se do přípravy.


Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na půlkolečka nebo kolečka. Na plech dáme pečicí papír a lehce ho potřete kouskem tuku nebo olejem. Na pečicí papír narovnáme vedle sebe jablka. Posypeme cukrem a skořicí.


V míse vyšleháme do pěny žloutky, moučkový cukr a vanilkový cukr. Pak přidáme 1 dl teplé vody a 1 dl oleje a šleháme dále, až vznikne pěna. Nakonec do hmoty vmícháme 200 g hladké mouky prosáté s práškem do pečiva.


V jiné míse vyšleháme sníh z bílků a špetky soli a ten vmícháme do těsta. Polovinu těsta odlijeme a vmícháme do něj kakao. Jablíčka nejprve přelejeme světlým, pak tmavým těstem a dáme péct do předehřáté trouby asi na 20–25 minut a mezi touto dobou si připravíme krém.


Pudinkový prášek uvaříme dle návodu, jen místo mléka použijte 4 dl vody. Hmotu necháme vychladnout na pokojovou teplotu, vyšleháme ho s cukrem a nakonec přidáme i změklé máslo nebo rostlinný tuk.


Hotový koláč je důležité nechat vychladnout na pokojovou teplotu, pak překlopit na druhý, stejně velký plech a z vrchu sundáme pečící papír. Koláč potřete krémem a pocákejte rozpuštěnou čokoládou.

kolac.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Aninka - Jako od babičky

14. 1. 2013 13:59

Takovýhle dělala naše babička, zavzpomínala jsem si