Jdi na obsah Jdi na menu

Kynutý koláč

1. 7. 2012

 

FOTO A TVORBA: Yvona Z. N.

 

Kynutý koláč

Z 15 dkg rozehřátého vlažného sádla, špetky soli , 8dkg cukru, 250 ml mléka, 52 dkg hl.mouky, 1 vejce a kostky droždí vypracovat těsto. Kvásek se nedělá, všechno se smíchá dohromady a nechá se kynout 45 - 60 minut.

Těsto rozválet, potřít náplní a stočit jako závin. Pak ostrým nožem podélně opatrně rozříznout na 2 dlouhé pruhy.

Pozor, rádo se to teď rozjíždí a nikdo už to pak nedá dohromady. 2 pruhy spleteme v cop a spojíme do kruhu. Potřeme mlékem a dáme péct na 200°C na horní a spodní ohřev. Po upečení pocukrujeme. Těsto není cítit sádlem, je díky sádlu vláčné a dá se dobře válet.


Plnila jsem ořechovou náplní a po upečení jsem jemně pokapala citronovou šťávou a pocukrovala.


Dá se plnit i makovou nebo skořicovou náplní a pokud se ubere v těstě cukr jen na 1/2 čl, může se rozválené těsto posypat strouhanou nivou a udělat slaný koláč.

 

kynuty-kolac.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář