Jdi na obsah Jdi na menu

České buchty plněné povidly

4. 5. 2013

 

FOTO A TVORBA: Mňamky na facebooku

 

České buchty plněné povidly

250 ml mléka
1 lžička soli 
70 g másla
1 žloutek
70 g cukru
1/2 kostky droždí
500 g polohrubé mouky
1 bílek
Máslo

Postup přípravy receptu

V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme mouku a sůl. Do středu vyhloubíme důlek a nalijeme vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, cukr i žloutek. Vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Jako poslední přilijeme rozpuštěné máslo a zaděláme hladké a vláčné těsto. Zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme 30 - 40 minut kynout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát asi 1 cm silný. Plát těsta nakrájíme na čtverce asi 9 x 9 cm a do středu každého dáme vrchovatou lžíci náplně (tvarohová, maková, pudinková, čokoládová, marmeládová, povidlová - podle vlastní chuti). Okraje potřeme bílkem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a složíme rohy (jako psaníčko), aby náplň nebyla nikde vidět. Buchty zakulatíme, potřeme je po stranách rozpuštěným máslem a naskládáme do vymazaného pekáče. Necháme je ještě asi 10 minut kynout.
Pak zlaté české buchty potřeme na povrchu zbylým bílkem, vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 °C asi 40 minut dozlatova. Hotové české buchty necháme mírně vychladnout a před podáváním na stůl je pocukrujeme.

ceske-buchty.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář