Jdi na obsah Jdi na menu

Ostravské dortíky recepty (korpusy a krémy)

6. 7. 2013

 

 

FOTO A TVORBA: Gabriela Zemanová – Ostravské dortíky

Adresa studia: Nádražní 91,  Ostrava

Email: dortiky.ostrava@seznam.cz,  Ostravské dortíky na Facebooku

 

RECEPTY NA KORPUSY A KRÉMY

 

KORPUSY:

RED VELVET CAKE - KORPUS

Potřebné přísady :        

250g mouky (směs polohrubé a hladké-zhruba půl napůl), 15g kakaa, ½ čajové lžičky soli, 115g povoleného másla, 300g cukru krupice, 2 velká vejce, 1 čajová lžička vanilkového aroma, 250ml podmáslí (pokojové teploty), červené potravinářské barvivo (vhodnější je práškové), 1 čajová lžička octu a 1 čajová lžička jedlé sody.

Postup :   

Připravíme si 2 formy s průměrem 23cm a vystříkáme je olejem.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, poté přišleháme obě vejce a vanilkové aroma.
Do jiné mísy prosejeme mouku, kakao a sůl.
Podmáslí obarvíme potravinářskou barvou-je potřeba barvu dobře rozmíchat.
Do "máslové" směsi postupně přišleháváme směs mouky a podmáslí.
Na lžíci smíchejte ocet se sodou a přišlehejte do těsta.
Těsto rovnoměrně rozdělíme do obou forem a uhladíme povrch.
Pečeme v předem vyhřáté troubě při 175 °C, dokud není vpíchnutá špejle suchá.
Korpus necháme asi 15 minut chladnout ve formách, aby se nepotrhal při vyklápění.
          
Tipy: S patry manipulujeme opatrně-lépe se s nimi pracuje, pokud dáme korpus do lednice.
S kakaem opatrně, abyste místo krásně červené barvy neměli korpus hnědý :o)
Doporučuje se s mascarpone krémem.

 


OŘECHOVÝ KORPUS

Potřebné přísady :  

6 vajec, 375g cukru moučky, 300g polohrubé mouky, 150g lískových ořechů (mletých), ořechové aroma, 18 lžic horké vody, 3/4 prášku do pečiva.
 
Postup :   

Oddělíme si žloutky od bílků.
Žloutky a zbytek ingrediencí vyšleháme.
Bokem si vyšleháme bílky a opatrně je vmícháme do těsta.
Nalijeme do vysypané (nebo olejem vystříkané) formy a pečeme na 170 stupňů.
Jakmile začne vonět, hlídáme si stav korpusu pomocí vpichů špejle.
Jakmile je špejle na vpich suchá, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
 
Tipy: Prořezáváme až vychladlý korpus, nedrolí se pak.
Před promazáním korpus řádně provlhčíme.
Vystačí na korpus o průměru 26cm.

 


VANILKOVÝ KORPUS

Potřebné přísady:  

6 vajec, 375g cukru moučky, 450g polohrubé mouky, 18 lžic horké vody, vanilkový lusk (semínka),vanilkové (piškotové) aroma a 3/4 prášku do pečiva.
 
Postup:  

Oddělíme si žloutky od bílků.
Žloutky a zbytek ingrediencí vyšleháme.
Bokem si vyšleháme bílky a opatrně je vmícháme do těsta.
Nalijeme do vysypané (nebo olejem vystříkané) formy a pečeme na 180 stupňů.
Jakmile začne vonět, hlídáme si stav korpusu pomocí vpichů špejle.
Jakmile je špejle na vpich suchá, vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
 
Tipy: Prořezáváme až vychladký korpus, nedrolí se pak. Před promazáním korpus řádně provlhčíme-ideálně ochuceným alkoholem nebo džusem. Vystačí na korpus o průměru 26cm.

 


ČOKOLÁDOVÝ KORPUS

Potřebné přísady:  

1 čokoládové kefírové mléko (500 ml), ¾ dcl oleje, 2 vejce, 350 gramů cukru krupice, 350 gramů polohrubé mouky, 1 rovná lžíce sody, 4 lžíce kvalitního holandského kakaa a ½ strouhané kvalitní hořké čokolády.
 
Postup : 

Všechny sypké přísady promícháme, přidáme tekuté a dobře zpracujeme.
Těsto je řídké :o)
Formu vymažeme a vysypeme moukou.
Pečeme při 180 stupních na středním roštu, dokud není na střed vpíchnutá špejle suchá.
Vychladlý korpus prořežeme.
S patry manipulujeme opatrně, korpus je křehký.
Těsto vystačí na formu o průměru 26cm, dvakrát proříznuto.

 


KÁVOVÉ MUFFINY

Potřebné přísady: 3 vejce, 150 g cukru, 150 g povoleného másla, 150 g hl. mouky, 1/2 prášku do pečiva a kávová ochucovací pasta nebo kávová sedlina (lógr).
 
Postup:  

Vejce vyšleháme s cukrem a máslem do hladka.
Přisypeme mouku, prášek do pečiva a lžičku kávové pasty-opět prošleháme.
Těsto rozdělíme do 12-ti muffinových forem a pečemě 20 minut na 180°C.
 
Tipy: Těsto má být spíš hustší.
Místo kávy můžete přisypat čokoládu, lentilky, oříšky, přidat citronové aroma nebo Nutellu.

 



KRÉMY:

CITRONOVÝ KRÉM

Potřebné přísady: 3 citrony, 1 dcl vody, 1x mascarpone, 1x smetana ke šlehání, 1x ztužovač šlehačky a 4 lžíce cukru krupice.

Postup: 

Citrony omyjeme a ostrouháme z nich kůru.
Do hrnce nalejeme vodu, přidáme cukr, citronovou kůru a šťávu.
Směs svaříme v hustý sirup a necháme vychladnout.
V míse vyšleháme mascarpone, smetanu a ztužovač, poté přišleháme citronovou směs.
Dosladíme podle chuti.

Tipy: Výborný s čokoládovým korpusem. Korpus je třeba obmazat.

 


PAŘÍŽSKÝ KRÉM

Potřebné přísady: kelímek smetany ke šlehání 40%, tabulka kvalitní hořké čokolády v poměru 1:1, množství si upravte dle potřeby.
 
Postup: Smetany nalijeme do hrnce a nalámeme do nich čokoládu. Za stálého míchání přivedeme k varu-pozor, ať se nepřipálí.
Necháme asi 3 minuty probublat, poté stáhneme z plotýnky a dáme vychladit.
Chladíme ideálně přes noc, krém dost ztuhne.  
Po vychlazení vyšleháme - krém malinko nabude a zesvětlí.
 
Tipy: Před promazáním korpus řádně provlhčíme - ideálně ochuceným alkoholem (Amareto, ovocné vodky, likéry...)
Pařížský krém doporučuji kombinovat s ovocem - např.banány.
Vhodný i pod potahovou hmotu.
Na korpus o průměru 26cm (2x prořízlý) dělávám ze 4 smetan a 4 čokolád.

 


MASCARPONE KRÉM


Potřebné přísady: 1x mascarpone, 1x smetana ke šlehání, 1x ztužovač šlehačky a cukr moučka dle potřeby.
 
Postup: Mascarpone, smetanu a ztužovač vyšleháme v hustý krém.
Dosladíme podle chuti.
 
Tipy: Výborný s čokoládovým korpusem a čerstvými jahodami. Korpus je třeba obmazat.

 


KOKOSOVÝ KRÉM

Potřebné přísady: kokosové aroma (není nutné), hrnek kokosu, 3x smetana ke šlehání, 2x zakysaná smetana, 2x kokosový créme Olé (Dr. Oetker), 2x smetafix a moučkový cukr dle chuti.
 
Postup: Smetany a aroma vlijeme do uzavíratelné mísy.
Přisypeme sypké suroviny, zavřeme mísu víkem a protřepeme - asi půl minuty
Krém je připraven k promazání.
 
Tipy: Smetany by měly být dostatečně vychlazené.
Nedoporučuji pod potah, jelikož je povrch hrudkovitý.
Před promazáním korpus dobře provlhčíme - ideálně kokosovým likérem.
Krém je výborný v kombinaci s ovocem - např.čerstvé jahody, borůvky nebo třeba ananas.

 


BANÁNOVÝ KRÉM


Potřebné přísady: banánové aroma, 1 dcl banánového džusu, 2x smetana ke šlehání, 2x zakysaná smetana, 2x vanilkový créme Olé (Dr. Oetker), 2x smetafix, 4 banány a moučkový cukr dle chuti.
 
Postup: Džus, smetany a banánové aroma vlijeme do uzavíratelné mísy.
Přisypeme sypké suroviny, zavřeme mísu víkem a protřepeme - asi půl minuty.
Nakrájíme si banány na kolečka a vmícháme je do krému.
 
Tipy: Smetany by měly být dostatečně vychlazené.
Nevhodný pod potahovku.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Martina - medvídek "me to you"

5. 3. 2017 19:41

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli by jste udělala figurku medvídka "me to you" jak jste dělala na svatební dort 3 medvídky, tak mě by stačil ten kluk "tatínek" s mašlí pod krkem. Prosím cena + poštovné jako křehké. Moc Vám děkuji

S pozdravem Martina Bednářová