Jdi na obsah Jdi na menu

Vepřový Wellington (Gordon Ramsay by neměl radost)

29. 1. 2011
 
Můj počin byl chuťově (snad) perfektní, ale že by vypadal vzhledně, to teda ne.
Že já na těch originálních receptech musím pořád něco měnit. První co jsem změnila, bylo maso. Do správného Wellingtonu patří – hovězí svíčková a já, jelikož moc hovězí maso nemusím, použila jsem vepřové maso. No co no, nemusím se opičit. Každopádně šlo o to, vyzkoušet, zda mi to vůbec půjde vytvořit.
MÉ INGREDIENCE:
Listové těsto, vepřové maso, sůl, pepř, slanina (anglická), žampióny, žloutek, olivový olej (všichni ho všude dávají, tak já taky :D).
POSTUP:
Napíšu Vám můj postup. Vepřové maso jsem osolila a malinko opepřila. Na pánev jsem nalila trochu olivového oleje a maso na něm nechala opéct tak, aby změnilo barvu. Jakmile bylo hotovo, maso jsem nechala vychladit na talíři.

maso-se-soli.jpg

maso-v-panvi.jpg

Na fólii jsem rozložila anglickou slaninu. V Mumíku (robot Bosch MUM 4655 EU) jsem posekala žampióny.

slanina.jpg

slanina-2.jpg

A tady jsem udělala základní chybu. Já jsem ty rozmixované žampióny nedala na pánev (vydusit) a dala jsem je rovnou na slaninu. Na chuti a výtvoru to nic nemění, ale pokud ty žampióny nedáme vydusit, zůstane v nich hodně vody. Ale o tom až později.

zampiony.jpg

zampiony-mlete.jpg

Takže opáčko. Fólie, slanina, žampióny a na ně sůl a pepř, nakonec dáme na tuto směs připravené maso, které by mělo být vychladlé. Opatrně jsem se s pomocí fólie snažila směs zabalit do válečku a ono se povedlo. Můj váleček pak putoval do lednice.

slanina-a-zampiony.jpg

slanina-zampiony--maso.jpg

zabalene-maso.jpg

Na silikonovém vále (výborná věcička – je skladné a nelepí se na něj těsto) jsem rozložila koupené listové těsto, rozválené. Z lednice jsem vytáhla mojí směs a zjistila jsem, že můj váleček je plný žampiónové vody. To se stalo protože, pustily vodu. Ono se vyplatí ty hříbky prostě vydusit. Smůla no! Ale já tu vodu slila, naštěstí se s mojí směsí nic nestalo a vše bylo ok.
Na listové těsto tedy dáme připravený váleček a zabalíme ho. Až máme hotovo, potřeme žloutkem a po krajích uděláme druhou stranou nože jemné zářezy, ale ne tak, aby nám šla vidět směs.
Troubu si předehřejeme a necháme péct. Já pekla cca 45 minut. Spíše záleží na tom, aby se listové těsto nechytlo. Já pekla na pečícím papíru.
Po upečení necháme chvíli odpočinout a pak krájíme. Moje krájení bylo úplně na mrtvici. První kousek se mi skoro rozpadl. Druhý kus se krájel úplně nádherně.
A tohle bylo mé první dílo. Příště už vím, jak to udělat, dle originálu. Tedy až na to maso.

rozkrajeny-wellington.jpg

veprove-maso-se-slaninou--zampiony-a-listovym-testem.jpg

TIP – Pokud zabalíte celou směs do listového těsta, dělejte to na fólii. Když Vám směs zůstane obalená ve fólii, můžete jí hezky stáhnout a upevnit, Váš Wellington pak bude po obalení nádherný.
Vaše Amy
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Dorota - Vepřový Wellington

30. 1. 2011 19:26

Vypadá to prudce jedle....při nejbližší příležitosti určitě vyzkouším :-)

Amy - Re: Vepřový Wellington

30. 1. 2011 20:09

Jediné, co se mi na tom povedlo je asi to, že to bylo opravdu dobré ;)

martina - Re: Re: Vepřový Wellington

31. 7. 2012 21:23

trochu moc slaniny na takový kousek masa...navíc...slanina??wow risk...

martina - Re: Re: Re: Vepřový Wellington

31. 7. 2012 21:25

navíc do žampionů trochu másla a až pak na pánev a nevidím nikde dijonskou hořčici... :)

Amy - Re: Re: Re: Re: Vepřový Wellington

9. 9. 2012 13:48

Je to upravený recept, doma nemáme rádi dijonskou hořčici. Není to originální, kdyby byl je tam určitě jiné maso ;)
Co se týká té slaniny. Úplně stejně. Díky za komentář.