Jdi na obsah Jdi na menu

Koblížky - DOUGHNUT

28. 12. 2010

 

cokoladove-koblihy.jpg

Výborné koblížky jako z Ameriky. Můj koblihový pokus, na který jsem opravdu hrdá. Yeeesss.

Poděkování za senzační recept, patří: www.chcidoameriky.cz

INGREDIENCE:

15 g droždí, 60 ml horké vody, 350 ml vlažného mléka, 100 g cukru krupice, 6 g soli, 2 vejce, 70 g tuku, 625 g polohrubé mouky.

POLEVA:

75 g másla, 250 g moučkového cukru, 8 ml vanilkové esence a 60 ml horké vody.

POSTUP:

Opatrně smícháme droždí s horkou vodou a necháme ho asi pět minut odstát, než napění.

Já jsem improvizovala a dala jsem sušené droždí a dané ingredience do pekárny na chleba.

kynuti-v-domaci-pekarne.jpg

Každopádně, ať nikoho nepletu, budu pokračovat dle receptu jak byl psán.

Ve velké míse spolu smíchejte pěnu z droždí, mléko, cukr, sůl, vajíčka, tuk a dva hrníčky mouky. Celou směs pomalu míchejte a postupně přisypávejte další mouku tak dlouho, než se těsto přestane lepit na mísu.

Poté těsto dalších pět minut hněteme, aby bylo hladné a pružné. Kdo má domácí pekárnu, nemusí se namáhat a těsto Vám vytvoří pekárna na chleba.

Pak dejte těsto do vymazané mísy, tu překryjte a umístěte na teplé místo, aby těsto mohlo nakynout.

Naše těsto by mělo dvakrát zvětšit svůj objem. Správné nakynutí zjistíme tak, že když do těsta píchneme špejlí, vpich zůstane.

testo-na-koblizky.jpg

Těsto dejte na pomoučený vál a vyválejte ho, do 1,5 cm. Já jsem vzala velkou sklenici a vykrojila jedno kolečko. Pak jsem vzala půlku (dáváme do ní např. slivovičku) a doprostřed kolečka vykrojila díru. Hotový koblížek jsem ještě nechala odpočinout. Zhruba o půlku se ještě zvětšil.

kobliha-testo-ukazka.jpg

koblihy-testo-dokynuti.jpg

Nakynuté koblížky fritujeme z obou stran. Já jsem si dala olej na pánev a každou koblihu smažila. První strana byla v oleji pod poklicí a druhá strana bez poklice. Takto dělala koblížky moje mamka a já nechtěla používat fritézu.

usmazene-koblihy.jpg

A teď je na řadě poleva. Hlavně pozor, rychle tuhne v hrnci, takže jsem pořád zahřívala. V hrnci si rozpustíme tuk spolu s moučkovým cukrem, vanilkovou esencí a lžící horké vody. Mějte vody nachystáno radši víc. Každopádně tahle poleva je fakt výborná, ale můžeme udělat i čokoládovou a to tak, že si necháme na páře rozpustit čokoládu.

poleva-na-donutsy.jpg

Vanilková poleva

koblih-1-pokus.jpg

koblih-uvnitr.jpg

koblihy-donuts-polite-polevou.jpg

dsc07350.jpg

Malé kuličky koblížků jsou ze zbytků po vykrojení. Nechtěla jsem je vyválet a tak jsem udělala takové malé prcky.

 


Vaše Amy ;)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jirka - vynikající donut

20. 1. 2014 17:27

Jsou hodně dobrý moc mi chutnají díky moc

Amy - Re: vynikající donut

26. 1. 2014 22:25

Já děkuji a jsem ráda, že chutnaly ;)

anii - bomba

20. 10. 2012 8:57

skvělej recept..:)

Amy - Re: bomba

20. 10. 2012 10:02

;)

jojo - Skvělé

15. 4. 2011 15:34

Díky za recept.