Jdi na obsah Jdi na menu

Karamelovo-smetanovo-vanilkový cheesecake od Amy

6. 7. 2011


Můj karamelovo-smetanovo-vanilkový cheesecake. Můj zdařený pokus o skvělý cheesecake z kterého po rozkrojení bude vytékat karamel.
Vlastní ulítlý recept, který se opravdu povedl.

INGREDIENCE:

Tvaroh (jedna kostka), smetana ke šlehání, vanilkový lusk, vanilkový cukr, 3 plátky želatiny, lžíce medu, cukr (na karamel), moučkový cukr a sušenky.

POSTUP:

Sušenky rozdrobíme a smícháme s máslem. Pak dáme do dortové formy, pořádně upěchujeme. Na krajích jsem si dala záležet, aby to vypadalo hezky na oko. Já jsem měla nějaké slabší sušenky, nebyl tam v nich cítit cukr, takže jsem přidala lžíci moučkového cukru.

Smetanu ke šlehání jsem si vyšlehala a dala do chladničky. Tvaroh jsem dala do mísy a přisypala k němu balíček vanilkového cukru.

Na sporák jsem dala do horké vodní lázně sklenici a do ní jednu lžíci medu. Nechala jsem ohřát a přidala dřeň z vanilkového lusku. Do sklenice s medem jsem dala 6 lžic vody a nechala pospolu povařit. Směs byla akorát tak tekutá, abych mohla přidat 3 plátky želatiny. Je třeba tu želatinu rozlámat na menší kousky a nechat úplně rozpustit.

V míse kde byl tvaroh, jsem přidala vychlazenou ušlehanou šlehačku a jemně promíchala. K této směsi přidáme vychladlou směs medu, vanilky a želatiny. Pomalu to začínalo tuhnout.

Do hrnce jsem dala cukr a nechala rozehřát, až se udělal karamel. Ten karamel jsem nalila do korpusu na sušenkový základ. Rychle to tuhne, takže je třeba co nejrychleji pracovat.
Na vychladlý karamel a sušenkový základ, nalijeme umíchanou směs (tvaroh, šlehačka, med, vanilka, želatina).

Aby to i hezky z vrchu vypadalo, uděláme si znovu karamel a ten nalijeme na pečící papír, až vychladne, roztlučeme a posypeme cheesecake.

Zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do lednice. Asi po čtyřech hodinách jsem šla na kontrolu. Cake jsem vyndala z korpusu a začala krájet. Kousek jsem dala na talíř a po chvilce začal zespodu vytékat slaďounký karamel.

No paráda, skákala jsem jak malá a musím uznat, že tenhle kousek byl fakt božský.
Cake byl smetanový s příchutí vanilky, malinko šlo cítit tvaroh a ten karamel, to byla pecka.
Takže doporučuji vyzkoušet. Musím jen dodat, že to bylo fakt lehký a výbooorný.

No, nebude to žádný cheescake originál, ale za pokus to stojí ;)
Vaše Amy

cheescake---napln--tvarohovo-smetanovy-s-karamelem.jpg

cheescake-posyp-karamelem.jpg

cheescake-vytahnuty-z-lednice.jpg

chesscake-karamelovy-smetanovy-na-taliri.jpg

karamelovo-smetanovy-cheescake.jpg

rozdrceny-karamel-na-chesscaku.jpg

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář